Lipoaspiratia/Liposculptura

INFORMATII GENERALE DESPRE LIPOASPIRATIE

Este o procedura chirurgicala care permite "sculptarea" corpului prin indepartarea grasimii nedorite din zona abdomenului, coapselor, soldurilor, genunchilor, bratelor, barbiei, obrajilor si gatului. In ultimii ani, lipoaspiratia sau liposculptura a beneficiat de mai multe imbunatatiri in ceea ce priveste tehnica.

Ajuta atat barbatii cat si femeile care doresc sa-si imbunatateasca conturul trupului, prin aceasta metoda foarte populara care are la baza un procedeu simplu si sigur.

Lipoaspiratia sculpteaza conturul corpului, scopul fiind acela de a modifica forma pacientului, mai degraba decat greutatea. Este, desigur, eficienta in indepartarea umflaturilor nedorite si in imbunatatirea siluetei, dar nu este o metoda pentru tratamentul obezitatii. De asemenea, aceasta procedura nu este un substituent pentru dieta sau exercitiu fizic, dar poate modela acele zone cu depozite de grasime care nu pot fi indepartate prin metodele traditionale.

Celulele grase indepartate prin lipoaspiratie nu se refac. Totusi, prin consum alimentar exagerat puteti creste in greutate, si vor exista depuneri si in alte zone, dar cu pastrarea proportiilor obtinute dupa operatie.

Lipoaspiratia modeleaza tesutul adipos, dar nu inlatura celulita, care apare ca urmare a dezvoltarii exagerate a lobulilor de grasime intr-un spatiu limitat de elementele fibroase care leaga pielea de fascia profunda. 

Zonele corpului care pot fi modificate cu ajutorul lipoaspiratiei sunt soldurile, coapsele interioare si exterioare, abdomenul sau stomacul, fesele, talia, partea superioara a bratelor, genunchii, gleznele, pieptul prea dezvoltat in cazul barbatilor, barbia dubla. Lipoaspiratia poate fi efectuata de sine statatoare dar, in acelasi timp poate fi combinata cu o alta procedura. De exemplu, se poate combina cu un lifting facial in care excesul de grasime este prezent sub barbie.

Dupa interventia chirurgicala pot sa apara vanatai, umflaturi si disconfort, toate acestea fiind normale iar intensitatea lor este in functie de gradul si localizarea zonei tratate. Dar de retinut este faptul ca sunt temporare.

In concluzie, indepartarea de grasimi prin lipoaspiratie este unul dintre tratamentele cele mai eficiente de chirurgie plastica moderna. Este o tehnica excelenta care produce rezultate favorabile, putand fi, de asemenea, utilizata cu succes in combinatie cu alte proceduri pentru a spori efectele.

Candidatul ideal pentru lipoaspiratie

Candidatul pentru lipoaspiratie, trebuie sa fie realist in privinta asteptarilor. Este important sa intelegeti ca lipoaspiratia va poate imbunatati aspectul exterior si increderea de sine, dar nu va poate oferi silueta ideala pe care o visati. Inainte de a va decide sa urmati aceasta interventie, discutati asteptarile dumneavoastra cu medicul chirurg.

Cel mai bun candidat pentru o lipoaspiratie este o persoana cu o greutate relativ normala, cu o piele ferma si elastica, si care are "pachete" de grasime in exces in anumite zone, cu o starea generala de sanatate buna si realist in asteptari.

Varsta nu este un considerent important, cu toate acestea, pacientii mai in varsta au o elasticitate diminuata a pielii si nu pot atinge aceleasi rezultate ca si pacientii tineri, cu o piele ferma.

Lipoaspiratia prezinta un risc pentru persoanele cu probleme medicale cum ar fi diabetul, boli importante ale inimii si plamanilor, circulatie proasta sau pentru persoanele care au suferit o interventie chirurgicala in apropierea zonei care urmeaza sa fie conturata.

Planificarea si pregatirea pentru operatie

Cu ocazia consultatiei, chirurgul va evalua starea generala de sanatate, va determina zonele cu depozite de grasime si tonusul pielii. Chirurgul va va explica metodele de conturare a corpului care va sunt potrivite. Pentru modelarea regiunii abdominale, este posibil sa aveti nevoie de o abdominoplastie pentru a putea obtine efectul dorit, o lipoaspiratie nefiind suficienta, sau chiar o combinatie a acestor doua tehnici (de preferat nu in aceeasi sedinta operatorie).

Lipoaspiratia unor volume mai mari necesita mai multe etape operatorii, la cateva saptamani distanta. Noi consideram ca volumul maxim extras la o sedinta nu trebuie sa depaseasca 4 litri, cantitate peste care creste semnificativ riscul aparitiei complicatiilor.

Este indicat sa intrerupeti fumatul cel putin o saptamana inainte si dupa operatie. Se va opri, cu cel putin 2 saptamani inainte, tratamentul cu anticonceptionale, antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen etc.), vitamine, sau orice medicamente care interfereaza cu sangerarea si coagularea, cu acordul medicului care vi l-a prescris.

La consultatie este foarte important, sa precizati toate medicamentele pe care le folositi.

Daca sunteti racit sau suferiti de orice fel de infectie, in special o infectie a pielii, operatia va fi amanata.

Recuperarea postoperatorie

Pentru a controla si ajuta pielea sa se muleze pe noile contururi, va trebui sa purtati un corset elastic, strans, peste zona operata pentru 6 saptamani. Daca in aceeasi sedinta operatorie sunt tratate mai multe regiuni care pot fi comprimate simultan pacientul va purta corsetul o singura data.

Imediat dupa operatie este recomandat sa faceti masajul zonelor operate, pentru cel putin 3 saptamani postoperator, daca este posibil de mai multe ori pe zi. Masajul influenteaza semnificativ rezultatul lipoaspiratiei, prin distribuirea uniforma a fragmentelor de grasime mobilizate prin lipoaspiratie, lucru care este la indemana dumneavoastra.

Veti primi un tratament antibiotic, necesar prevenirii infectiilor.

Nu va asteptati sa va simtiti sau sa aratati extraordinar imediat dupa operatie. Chiar daca noile tehnici utilizate sunt in favoarea reducerii disconfortului postoperator, puteti simti o usoara durere, mici arsuri, umflarea, sangerarea si amortirea temporara. Durerea poate fi controlata prin medicatie si este legata de marimea si localizarea zonei tratate.

Mobilizarea independenta este posibilainca din a doua zi, iar dupa 7 zile pot fi reluate activitatile fizice moderate. 

Vindecarea este un proces gradual. Cele mai multe vanatai si umflaturi dispar de obicei in primele trei saptamani. Este indicat sa incepeti sa va plimbati cat mai repede posibil pentru a reduce umflarea tesuturilor si a preveni formarea cheagurilor de sange in picioare. Va veti putea relua viata sociala dupa aproximativ o saptamana.

Activitatile care solicita mai mult efort trebuie evitate pentru o luna, pe timpul procesului de vindecare.

Daca va confruntati cu simptome neobisnuite, ca de exemplu, sangerari majore sau o acutizare a durerii, febra, sau orice intrebari privitoare la ce aveti sau nu aveti voie sa faceti, sunati medicul.

Veti observa diferente considerabile in forma corpului dumneavoastra imediat dupa interventie. Imbunatatirile devin evidente dupa 4 - 6 saptamani, cand cea mai mare parte a umflaturilor a disparut, iar la aproximativ trei luni, este vizibil conturul final.

Daca asteptarile dumneavoastra sunt realiste, veti fi foarte multumit de rezultatul interventiei.Veti observa ca va simtiti mai confortabil intr-o varietate mai mare de haine. Urmand o dieta sanatoasasi exercitiu fizic regulat va puteti mentine fara probleme noua forma a corpului. 

Anestezia si operatia

Lipoaspiratia poate fi efectuata sub anestezie generala sau locala, in functie de complexitatea interventiei, dar anestezia locala poate fi o alegere buna si pentru proceduri mai extinse. In general,interventia se realizeaza sub anestezie locala, care priveste doar zonele ce vor fi supuse interventiei. Daca preferati, anestezia locala poate fi combinata cu administrarea intravenoasa de sedative, pentru a fi mai relaxat in timpul interventiei. Durata operatiei depinde de numarul si marimea zonelor tratate (de obicei 1-2 ore) si, de obicei, este necesara o internare peste noapte.

Tehnica de baza a lipoaspiatiei, folosita pentru majoritatea pacientilor, consta in injectarea unei solutii medicamentoase in zonele grase inainte de indepartarea grasimii. Fluidul, un amestec de solutie salina intravenoasa, lidocaina (un anestezic local) si epinefrina (un medicament ce contracta vasele sangvine) usureaza indepartarea grasimii, reduce pierderile de sange si anesteziaza locul dupa si inainte de operatie. Injectarea cu fluide reduce invinetirea in timpul si dupa interventie. Cantitatea de fluid injectata este stabilita de medic.

Prin incizii minime, plasate in locuri usor de camuflat, la periferia zonei, este introdusa o canula pentru a aspira stratul de grasime din profunzime. Canula este impinsa si apoi trasa prin stratul de grasime pentru a sparge celulele grase si a le aspira. Aspiratia se face cu o pompa cu vacuum sau cu ajutorul unei seringi mari, in functie de alegerea chirurgului.

Fluidele din corp sunt pierdute impreuna cu grasimea si este foarte important ca acestea sa fie inlocuite in timpul procedurii pentru a se evita socul. Din acest motiv, pacientul este monitorizat cu atentie si primeste intravenos lichide in timpul si imediat dupa interventie.

Lipoaspiratia asistata de ultrasunete necesita utilizarea unei canule speciale ce produce energie ultrasonica. La trecerea prin zonele cu grasime, energia distruge peretii celulelor grase, lichefiind grasimea, care este apoi indepartata folosind lipoaspiratia traditionala. Lipoplastia asistata de ultrasunete poate genera complicatii grave daca se face de persoane neexperimentate.

Riscuri si complicatii posibile

Lipoaspiratia este,in general, o interventie sigura.Chiar daca pacientii sunt alesi cu grija, sala de operatie este dotata cu toate echipamentele necesare si chirurgul este foarte bine pregatit, pot aparea complicatii, dar din fericire acestea sunt rare. Riscul creste daca sunt tratate mai multe zone deodata sau daca zonele sunt mari. Indepartarea unei cantitati mari de grasime si fluide solicita un timp operator mai lung. Combinatia acestor factori poate crea conjuncturi favorabile infectiilor, o vindecare inceata, formarea unor cheaguri de grasime sau sange care pot migra spre plamani(embolii), pierderea excesiva de fluide care poate duce la soc sau acumularea acestora sub piele (serom, hematom), necesitand drenaj. Se pot produce necroze ale pielii si leziuni ale nervilor, perforarea sau accidentarea organelor vitale sau reactii nefavorabile la medicamente(alergii).

In tehnica tumescenta, fluidul cu anestezic injectat poate cauza o toxicitate la lidocaina (daca este prea mare concentratia de lidocaina) sau poate cauza o colectie a lichidului in plamani daca este administrata o cantitate prea mare.

Inciziile lipoaspiratiei sunt mici si plasate strategic pentru a fi acunse vederii. Cu toate acestea, exista cazuri de vindecare nefavorabila, cu cicatrici hipertrofice sau cheloide.

Daca nu se respecta indicatiile referitoare la masaj sau nu este purtat corsetul elastic, pot aparea probleme in zona tratata.

In cazul in care volumul aspirat este mare, pot aparea falduri ale pielii datorate excesului cutanat si capacitatii slabe de retractie. Aceste neajunsuri sunt mult mai usor acceptate de catre pacienti decat depozitele adipoase.

Asimetria zonelor operate este posibila dar este rara, si poate fi corectata dupa 6 luni.

Toate aceste complicatii sunt posibile, dar putin probabile.