Lifting fata/Lifting gat

Liftingul chirurgical, este un procedeu chirurgical prin care se urmareste indepartarea excesului cutanat sever, corectarea ptozei faciale ca urmare a unui proces de slabire sau imbatranire, sau repozitionarea structurilor profunde din vecinatatea planului osos, fara a afecta insa aspectul microscopic al pielii si fara a influenta ridurile fine de la nivelul fruntii, pleoapelor si buzelor.

Liftingul chirurgical este cel mai indicat si eficient daca este efectuat la o varsta de peste 40 de ani. Prin ''lifitingul standard'' se obtin rezultate care se mentin intre 5 si 10 ani. Aceste rezultate pot fi imbunatatite prin procedee moderne de intretinere a tonusului musculaturii, lipoaspiratie la nivelul gatului, autotransplant de grasime la nivelul fetei (adipolifting), si asa zisul microlifting ce poate fi facut cu substante chimice (chemical peeling) sau cu laserul CO2 (laser peeling sau skin resurfacing). 
Este important sa stiti ca in urma interventiei chirurgicale pielea nu va imbatrini mai rapid, acest proces fiind chiar incetinit. 

Procesul de imbatrinire

Pentru a putea intelege diferitele tratamente estetice faciale, inclusiv liftingul, este necesara cunoasterea unor notiuni de baza despre structura tegumentului fetei si despre procesul de imbatrinire.
Pielea este alcatuita din trei straturi: cel superficial (epidermul), cel intern (dermul) si stratul profund (hipodermul). Dermul asigura forma si tonusul pielii. O parte importanta a acestui strat este reprezentata de o retea de fibre de colagen si elastina, ce determina disparitia cutelor si ridurilor create prin expresii faciale, cum ar fi zambitul si incruntatul. In cadrul procesului de imbatranire, aceasta retea de colagen si fibre elastice slabeste, oasele fetei sufera un proces de atrofiere, tesuturile adipoase faciale se resorb, muschii isi pierd tonusul, iar pielea isi pierde elasticitatea. Astfel, pe langa afectarea directa cutanata, toate structurile profunde sunt modificate si in plus, scade volumul global al fetei. Ca urmare, daca dorim o rezolvare corecta a ptozei faciale, trbuie ca masurile terapeutice sa se adreseze tintit fiecarei structuri afectate. 
Termenul de lifting inseamna intindere, si este asociat de obicei cu interventia chirurgicala clasica de intindere a pielii la nivelul fetei. Astazi, chirurgia estetica detine in arsenalul sau multiple variante ale tehnicii liftingului, fiecare cu indicatii specifice, in functie de cazul concret reprezentat de pacient.
Pentru ameliorarea aspectului microscopic al pielii (microlifting), indepartarea straturilor moarte de la suprafata pielii, tonifierea dermului si a elementelor fibrilare cu cresterea elasticitatii cutanate, se poate apela la efectul termic al substantelor chimice (chemical peeling) sau al razei laser cu CO2 (laser peeling). Acestea pot fi folosite in completarea efectelor liftingului chirurgical, sau chiar independent. 
Prin peelingul microscopic se indeparteaza stratul superficial al pielii si totodata este stimulata formarea de colagen nou in straturile profunde. Pielea va capata astfel un aspect neted, intins, proaspat si tineresc. Liftingul microscopic, este indicat pentru indepartarea ridurilor faciale fine si anumitor tipuri de hiperpigmentare. 

Adipoliftingul, pentru o fata care a suferit un proces de imbatranire sau o scadere rapida si severa in greutate, este asemanator ca efect cu rehidratarea unui mar uscat, care poate reveni la volumul si forma initiala, placuta, prin reumplerea invelisului existent. 
Practic exista o triada terapeutica in reintinerirea fetei: 
- actiunea de slefuire microscopica a pielii si imbunatatirea calitatilor ei, prin chemical peeling sau CO2 
- indepartarea excesului cutanat si repozitionarea structurilor profunde prin liftingul chirurgical, si 
- refacerea volumelor necesare la nivelul obrajilor, pometilor sau buzelor prin transplant de grasime.

Anestezia si operatia

Se face sub anestezie locala cu sedare intravenoasa. 
Exista diferite tehnici si variante ale procedurilor de baza folosite in lifting. Procedura standard decurge in felul urmator: se va face o incizie in forma de «U», inaintea si in spatele fiecarei urechi, cu bratul din fata urechii prelungit superior in parul din regiunea temporala. Pielea este ridicata de pe structurile profunde,si va fi intinsa prin tractiune in sens oblic, spre posterior si in sus, iar dupa excizia excesului, pielea va fi suturata in noua pozitie. Prin acest lifting se obtine atenuarea pliurilor profunde de la nivelul nasului si buzelor, ridicarea usoara a coltului ochilor si netezirea gatului. 
Pentru liftingul zonei sprancenelor, incizia va fi facuta la nivelul liniei parului iar pielea de pe frunte va fi trasa in sus si suturata pentru a elimina cutele. 
Liftingul cu SMAS (sistemul musculo-aponevrotic-suprafacial) implica in plus si interventia asupra sistemul musculo-aponevrotic-suprafacial (musculaturii faciale si a tesuturilor adipofasciale situate sub piele) si se permite astfel reasezarea elementelor musculoaponevrotice in pozitie normala. 
Trebuie retinut ca intinderea pielii prin lifting nu este extrema, ea fiind supusa unei tensiuni normale, comparabila cu aceea dinaintea procesului de imbatranire.
Pentru un lifting standard, interventia dureza aproximativ 3 ore. 

Riscuri si complicatii posibile

In afara complicatiilor generale, comune oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de parti moi), pot aparea unele complicatii specifice acestui gen de operatii.

Postoperator pot aparea tumefieri, echimoze si sensibilitate la palpare dar acestea vor fi combatute prin medicatia prescrisa de noi. Dupa indepartarea firelor de sutura puteti aplica machiajul dvs. obisnuit.

Cicatricile de la nivelul inciziilor vor fi putin vizibile datorita pozitionarii acestora, iar cu timpul vor deveni practic nedetectabile.

Este posibil sa aveti o senzatie de tensiune la nivelul fetei, care va fi insa temporara. in cazuri rare, senzatia de amortire a urechii poate deveni permanenta. De asemenea, aceasta senzatie se poate instala la nivelul obrajilor pentru o perioada de 6-12 luni, dar in final va disparea.

In literatura de specialitate au fost citate cazuri de lezare a nervului facial, cu instalarea parezei faciale, dar acestea sunt extrem de rare.

La barbati poate aparea o usoara modificare la nivelul liniei parului sau a modului de crestere a barbii, lucruri ce vor fi discutate in prealabil cu chirurgul. De asemenea, la nivelul liniilor de incizie, se poate instala caderea parului. Eventualele sangerari subcutanate vor fi tratate adecvat astfel incat ele nu vor afecta negativ rezultatul final. Trebuie sa stiti ca liftingul chirurgical nu poate inlatura toate ridurile si liniile fine si de aceea este frecvent asociat cu alte doua proceduri - cu adipoliftingul sau cu liftingul chimic sau cu laser.

ln concluzie, cunoscand riscurile, interventia chirurgicala in sine nu este atat de dramatica si nu pune in pericol viata sau sanatatea pacientului. Ridectomia este o interventie chirurgicala extrem de eficienta, cu rezultate foarte bune, de care au beneficiat mii de pacienti, atat barbati cat si femei. De aceea nu este surprinzator faptul ca liftingul facial este una din cele mai solicitate operatii estetice.