Nevi pigmentari tumorete

O alunita este o crestere non-canceroasa pe piele, formata din celule (melanocite sau celule nervus) care produc pigment. Ele pot aparea oriunde pe piele, singure sau in grupari mici in marime, bine delimitate.

Cele mai multe sau toate alunitele individuale ale pacientului de multe ori sunt similare in ceea ce priveste dimensiunea sau culoarea. Ciclul de viata este de aproximativ 50 de ani. Pe masura ce trec anii, acestea se schimba lent devenind mai deschise la culoare si uneori mai mari.

Unele alunite nu se vor schimba deloc, iar altele vor disparea incet de-a lungul timpului. 
Alunitele sunt de obicei prezente de la nastere sau apar destul de devreme. Desi ele nu sunt o problema in afara de faptul ca sunt inestetice, unele dintre ele pot deveni canceroase, raspandind celule afectate prin vasele de sange sau alte parti ale corpului. 

Care sunt cauzele? 

Alunitele apar atunci cand  celulele din piele cresc intr-un singur loc, in loc sa se raspandeasca. Aceste celule sunt numite melanocite ele fiind responsabile cu culoarea pielii. Nevii se pot inchide la culoare dupa expunerea la soare, in anii adolescentei sau in timpul sarcinii. 

 

Tipuri de alunite

Congenitale

Nevi ce apar la nastere, la aproximativ 1 din 100 de persoane. Aceste alunite sunt mai susceptibile de a dezvolta melanom decat sunt nevi i ce apar dupa nastere. 

Displazica

Nevi care sunt mai mari ca media ( mai mari ca o guma de creion) , au forma neregulata. Acestea tind sa aiba centre maro inchis. Ele pot fi ereditare, iar persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de alunite. Aceste persoane au sansa mai mare de a dezvolta un melanom. Orice modificare trebuie verificata de un medic dermatolog pentru a putea detecta din timp eventualele probleme. 

Halo nevi

Pielea din jurul nevului devine palida. Cei mai multi de acest tip sunt benigni, insa unele persoane pot avea un risc crescut de a dezvolta tulburari de piele, vitiligo. Foarte rar pacientii cu melanoma  pot dezvolta halo-nevi. 

Nevul albastru

Aceasta alunita este profunda si rareori poate fi asociata cu orice semnificatie cancerigena. 

Tratamentul cu laser

Unele alunite pot fi indepartate cu laser in loc de bisturiu. Laserele asigura un “sigiliu” vaselor de sange. Acest lucru poate reduce semnificativ cicatricea. Dupa aceasta interventie se formeaza o crustace va cadea in aproximativ 2 saptamani. Roseata locala va disparea in timp. 

Identificarea unui nev malign

Prezenta unei alunite nu este un motiv serios de ingrijorare, dar daca exista un istoric familial de melanom, aceasta ar trebui supravegheat cu atentie
daca: alunita este dureroasa, creste in marime sau i se modifica aspectul, mai ales la margini, apare o schimbare de culoare, in special in cazul in care devine inchisa. 


Tratare

Pentru tratare se prevaleaza o biopsie, astfel incat sectiuni subtiri de tesut vor fi examinate la microscop. Aceasta este o procedura simpla. In cazul in care medical se recomanda biopsia, nevul nu va provoca nici cancer si nici raspandirea acestuia in cazul in care este malign. In cazul in care se dovedeste ca este canceroasa, medicul va elimina intreaga alunita. 
Exista doua metode de indepartare

Excizia

Acest lucru implica anestezia locala si indepartarea nevului. O cicatrice de obicei va ramane, insa aceasta este mica si estetic acceptabila. La anumite persoane, aceasta poate reaparea in timp, necesitand inca o indepartare. 

Excizia eliptica

Aceasta metoda poate fi folosita atat pentru alunitele normale cat si pentru cele atipice. Este denumita eliptica intrucat indeparteaza tesutul afectat intrand pana in profunzimea pielii. Un laser poate fi folosit de asemenea pentru a reduce sangerarea si pentru a permite o vindecare mai rapida. Daca se foloseste indepartarea prin lama, se vor face suturi pentru a inchide incizia, iar daca se foloseste un laser, nu vor fi necesare suturi. Dupa procedura se aplica un bandaj.