Corectarea cicatricilor

Ce este o interventie chirurgicala de revizuire a cicatricilor? 


Chirurgia de revizie este folosita  pentru a minimiza dimensiunea unei cicatrici, astfel incat sa fie in ton cu culoarea pielii si textura. 
Cicatricile sunt semne vizibile care raman dupa ce o rana s-a vindecat.
Vindecarea insasi poate contribui la cicatrici care sunt evidente, inestetice sau deformeaza. Chiar și o rană care se vindecă bine poate duce la o cicatrice care afectează aspectul. Cicatricile pot fi ridicate sau incastrate, diferite la culoare sau textura de tesutul inconjurator sanatos sau deosebit de vizibile din cauza dimensiunii lor, a formei sau a locului in care se afla.


Opțiunile de tratament pot varia in functie de tipul și gradul de cicatrizare si pot include:


• tratamente de actualitate simple, cum ar fi bioCorneum +
• proceduri minim invazive
• revizuirea chirurgicala cu tehnici avansate in inchiderea ranilor
Desi revizuirea cicatricilor poate oferi un rezultat cosmetic mai placut sau îmbunatatit, o cicatrice care s-a vindecat prost, lasa urme ce nu pot fi intotdeauna sterse.

Ce este o cicatrice?

Revizuirea cicatricilor este un procedeu de chirurgie plastica efectuata  pentru a îmbunatati starea sau aspectul unei cicatrici oriunde pe corp.

 Diferitele tipuri de cicatrici includ:

Decolorare, neregularitatile suprafetei. Chiar si cele mai subtile pot fi imbunatatite  cosmetic prin chirurgie sau alte tratamente recomandate de chirurgul plastician. Aceste tipuri de cicatrici nu afecteaza vreo functie si nici nu cauzeaza disconfort fizic, incluzand aici si cicatrici post-acnee, precum si cicatrici rezultate din traumatisme minore și incizii chirurgicale anterioare.

Cicatricile Hypertropic sunt grupuri groase de tesut cicatricial care se dezvolta direct din rana. Ele sunt adesea ridicate, roșii și pot da un oarecare disconfort în timp. Ele pot fi hiperpigmentate (mai inchise la culoare) sau hipopigmentate (deschise la culoare).

Keloidele sunt mai mari decat cicatricile  hipertropice. Ele pot fi dureroase sau pot da mancarimi, de asemenea pot fi flexibile, se pot indoi. Se extind dincolo de marginile unei rani originale sau ale unei incizii. Keloidele pot aparea oriunde pe corp, dar se dezvolta mai frecvent in cazul in care exista putin tesut gras de baza, cum ar fi pe fata, gat, urechi, piept sau umeri.

Contracturile?? sunt cicatrici ce depind strict de tesutul de baza al pielii, tesut afectat ( incendii, accidente etc), iar timpul de vindecare este mai lung. Ele pot sa apara atunci cand exista o cantitate mare de pierdere de țesut, cum ar fi dupa o arsura. Contracturile, de asemenea, pot traversa o zona comuna de miscare, restrictionand mobilitatea. Exemplu: degete, coate, genunchi, gat., 

Tipul de cicatrice va determina tehnicile adecvate Dvs, iar chirurgul plastician va va indruma.


Proces de vindecare

Faza de vindecare initiala a unei cicatrici chirurgicale poate include umflarea localizata, decolorare sau disconfort și poate dura 1 pana la 2 saptamani. Vindecarea va continua in timp astfel incat ea va devein foarte putin vizibila, pana se va estompa. Cu dermabraziune, peeling chimic sau laser resurfacing, veti experimenta conditii similare ale zonei tratate, in plus fata de sensibilitatea de ansamblu.
Rezultatele vor fi de lunga durata.

Practica medicinei si a chirurgiei nu este o stiinta exacta. Desi sunt de asteptat rezultate bune, nu exista nicio garantie, in unele situatii, poate a nu fie posibil sa se obțina rezultate optime cu o procedura chirurgicala unica si o alta interventie chirurgicala poate fi necesara.

Decizia de a avea o interventie chirurgicala de revizuire a cicatricilor este extrem de personala si va trebui sa decideti daca beneficiile vor atinge obiectivele Dvs si daca riscurile si complicatiile potentiale sunt acceptabile. Chirurgul plastician  va va explica în detaliu riscurile asociate cu interventia chirurgicala.

Vi se va cere sa semnati un formular de consimtamant pentru a ne asigura ca ati inteles pe deplin procedura, alternativele și riscurile probabile și complicatiile potentiale.


Unele dintre riscuri includ:
• sangerare (hematom)
• infectie
• vindecare intarziata
• riscurile de anestezie
• schimbarea senzatiei pe piele
• deteriorarea structurilor profunde, inclusiv nervii, vasele de sange, muschii, plamanii; pot aparea repercursiuni temporare sau permanente
• alergii la banda, material de sutura si cleiuri, produse din sange, preparate topice sau agenți injectatabili
• nereguli la nivelul conturului pielii
• decolorarea pielii și umflarea
• sensibilitatea pielii
• tromboza venoasa profunda, complicatii cardiace și pulmonare
• durere, care poate persista


Este foarte important sa puneti toate intrebarile referitoare la procedura.  

Cand procedura s-a terminat, bandaje sau pansamente pot fi aplicate pentru a mentine zona pe care s-a intervenit, curata.
Vi se vor da instructiuni specifice ce pot include: felul in care sa aveti grija de Dvs post-interventie, medicamente pe care le veti lua pe cale orala sau sub forma de unguent, pentru a ajuta la procesul de vindecare si pentru a reduce riscul infectiei.


Daca prezentati dificultati de respiratie, dureri in piept, sau batai de inima neobisnuite, solicitati imediat asistenta medicala. Daca oricare din aceste complicatii apar, este posibil sa necesitati spitalizare si tratament suplimentar.

Atentie!

Urmand instructiunile medicului dumneavoastra este cheia pentru succesul interventiei chirurgicale. Este important ca inciziile chirurgicale sa nu fie supuse unui efort excesiv , abraziune sau miscare în timpul de vindecare . Medicul dumneavoastra va va da instrucțiuni specifice.
Urmati toate instructiunile postoperatorii cu atentie , inclusiv curatare, iar  la domiciliu urmati schemele de tratament, evitand expunerea la soare . Cooperarea dumneavoastra va influenta rezultatul interventiei chirurgicale.