Ginecomastie

Ce este ginecomastia?

Ginecomastia este o extindere a tesutului glandei la nivelul sanilor barbatilor. In timpul copilariei, a pubertatii sau la barbatii de varsta mijlocie, ginecomastia poate fi comuna. Trebuie sa se faca distinctie intre pseudoginecomastie sau lipomastie, care se refera la prezenta depozitelor de grasime din zona pieptului la barbatii supraponderali. Rezultatele ginecomastiei indica o crestere glandulara a tesutului care este prezent in cantitati foarte mici la barbati. 
Ginecomastia este motivul cel mai frecvent pentru o evaluare medicala a sanului sexului masculin.

 

Care sunt cauzele ginecomastiei?

Dezechilibrul la nivel hormonal:  nivelul de estrogen ( hormon de sex feminin)  crescut in raport cu nivelul de hormon  masculin. 
Ginecomastia care apare in mod normal la baieti la pubertate, se rezolva de la sine si este cunoscuta sub denumirea de ginecomastie fiziologica. 

Toate persoanele poseda cei doi hormoni, atat masculini, cat si feminini. In timpul pubertatii acest nivel poate fluctua si poate creste diferit rezultand o stare temporara in care concentratia de estrogen este relativ mare.

Ginecomastia cauzata de schimbari tranzitorii dureaza de obicei intre 6 luni si 2 ani. Ocazional, aceasta persista mai mult la pubertate la anumite persoane.


Un numar de afectiuni medicale poate duce de asemenea la ginecomastie:

-    Malnutritie sau recuperarea dupa malnutritie
-    Tulburari ale organelor sexuale masculine (producerea de testosteron scazut si nivel oarecum ridicat de estrogen)
Aceste tulburari pot fi genetice, cum ar fi sindromul Klinefelter, sau dobandite ca urmare a traumatismelor, infectiilor, fluxul de sange redus sau a imbatranirii

Cancerul testicular poate provoca de asemenea ginecomastie.  

Alte conditii care sunt asociate cu un mediu modificat hormonal in organism si pot fi asociate cu ginecomastia sunt: insuficienta renala cronica si hipertiroidism. Rar, alte tipuri de cancer pot produce hormoni ce pot provoca ginecomastia.
De asemenea ginecomastia poate fi un efect secundar al anumitor medicamente.

Care este tratamentul pentru ginecomastie? 

Ginecomastia, mai ales la baietii aflati la pubertate de obicei dispare de la sine in aproximativ 6 luni.

Terapia chirurgicala

Obiectivele unei asemenea interventii sunt:

1.    Restabilirea conturului normal al pieptului
2.    Corectarea deformatiilor sanilor, a areolei, a mamelonului.
Optiunile chirurgicale pentru un pacient cu ginecomastie sunt: mastectomie, liposuctie, combinatia celor doua proceduri. Cei mai multi pacienti au satisfactii depline prin combinatia celor doua proceduri. Trebuie subliniat faptul ca tesutul glandular al sanului este foarte gros si este practic imposibil sa se indeparteze fara excizie directa.

Rezectia chirurgicala ( mastectomie subcutanata)

Alegerea tehnicii chirurgicale depinde de potentialul refacerii pielii dupa interventie. In general, persoanele tinere raspund mai bine ca cele mai in varsta.

Se pot face diferite incizii, iar cea mai comuna abordare este  incizia intra-areolara sau Webster. Aceasta se extinde de-a lungul areolei. Lungimea inciziei variaza in funcție de anatomia specifica a pacientului. 
Tesutul mamar glandular are o densitate mai mare de țesut adipos. Țesutul glandular nu cedeaza intotdeauna la  la liposuctie, de aceea mastectomia este insotita de liposuctie.
Teimourian si Pearlman a introdus pentru prima data liposuctia cu rezectie chirurgicala in anii 1980. 
Recent, aparitia ultrasunetelor a imbunatatit rezultatele de corectare a ginecomastiei. Complicatiile postoperatorii ca hemoragia, infectia, hematom, serom, necroza sunt mai putine cu aceasta tehnica. 
Sa retinem ca putini pacienti pot fi tratati in mod satisfacator doar cu liposuctie. 

Care sunt factorii de risc pentru ginecomastie?

Orice baiat la pubertate poate prezenta risc de ginecomastie, parte din procesul de dezvoltare normal.
Alt factor de risc includ imbatranirea, deoarece atunci se produce scaderea de testosteron.
Factorii de risc pot fi in stransa conexiune si cu anumite boli cum ar fi ciroza hepatica. Sau cu anumite medicamente ce sunt administrate o anumita perioada.

Care sunt simptomele ginecomastiei? 

Simptom primar- marirea sanilor, ceea ce inseamna extinderea tesutului glandular fata de cel gras. 
 Ginecomastia apare de obicei pe ambele parti, dar poate fi unilateral in unele cazuri. De asemenea extinderea poate fi mai mare pe o parte, chiar daca sunt afectate ambele parti.
 Sensibilitate la nivel tactil. 

Ginecomastia reprezinta doar 1% din incidenta de cancer la san, la barbati. 

Cancerul este de obicei limitat la una dintre parti si nu este neaparat centrat in jurul mamelonului. De asemenea, pot aparea ganglioni limfatici la nivelul axilei.


Cum se diagnosticheaza ginecomastia? 


Prezenta tesutului mamar mai mare de 0,5 cm in diametru la barbati intra sub incidenta ginecomastiei.
Asa cum am subliniat anterior, este vorba in principal de tesutul din jurul mamelonului, depunerea de grasime nu este considerata a fi ginecomastie. 
In cele mai multe cazuri, ginecomastia se poate diagnostica in urma unui examen clinic. Un istoric medical al pacientului este important, de asemenea consumul de medicamente sau droguri. 

Daca exista o suspiciune de cancer, vi se poate recomanda mamografia. Teste suplimentare se pot recomanda pentru a ajuta la stabilirea cauzei ginecomastiei: teste de sange pentru examinarea ficatului, rinichilor si a functiei tiroidiene.