Chirurgie pleoape/Blefaroplastie

Blefaroplastia este interventia chirurgicala prin care se reda aspectul natural, tineresc al pleoapelor, prin indepartarea excesului de piele si a pungilor cu grasime care au aparut in timp la nivelul pleoapelor. Reasezarea tegumentului pleoapelor superioare si indepartarea pungilor de sub ochi intineresc vizibil orice pacient. 
Ptoza pleoapelor si pungile de grasime

Pleoapele usor cazute sunt in principal rezultatul unei scaderi a tonusului musculaturii si tesutului conjunctiv apartinand pleoapei superioare, astfel ca tesutul adipos din interiorul orbitei este impins in jos. La aceasta se adauga si un exces cutanat, care permite chiar prinderea intre degete a unui pliu destul de semnificativ. Pleoapa superioara apare grea si ingrosata.

in ceea ce priveste pungile de sub ochi, ele reprezinta de obicei o mostenire genetica. in mod frecvent, atat femeile cat si barbatii sunt afectati in egala masura.

in mod asemanator, la nivelul pleoapei inferioare, datorita tesutului adipos proeminent, care in anumite zone face ca sacul conjunctival si muschiul orbicular sa bombeze, determina aparitia pungilor. 

 

Operatia si anestezia

Pentru ptoza pleoapelor superioare, interventia se efectueaza de obicei sub anestezie locala si dureaza cam o ora.

Linia de incizie va fi situata intr-o cuta a pielii, iar cicatricea este foarte greu de observat.

in cazul pungilor pleoapelor inferioare, incizia se face sub linia genelor, astfel incat nici acolo cicatricea nu va fi vizibila.

Blefaroplastia este interventia chirurgicala prin care se indeparteaza pielea aflata in exces si fragmente minime din pernele de grasime.

Pentru corectia excesului cutanat minim spre moderat se poate folosi peelingul cu laser CO 2 cu rezultate excelente. 

Riscuri si complicatii posibile

Complicatiile sunt rare reprezentate de: edem, hematoame, infectie, ectropion si extrem de rar pareza muscilor extraoculari si hematoame intraorbitale.

Pregatirea preoperatorie

Fiind o operatie delicata, se recomanda ca preoperator sa fiti intr-o stare de sanatate cat mai buna, sa nu fiti racita, in perioada ciclului, sau in convalescenta dupa o alta afectiune. Se recomanda evitarea consumului de alcool si fumatul (2 zile inaintea operatiei si dupa operatie pana in a patra zi inclusiv). Orice tratament cu aspirina sau administrarea de anticonceptionale trebuie oprite cu 2-3 saptamani inainte de operatie. In ziua operatiei nu trebuie sa mancati si sa beti nimic.

Cu o zi inaintea interventiei, portiunea ochilor va fi demachiata cu atentie, deoarece resturile de rimel, sau fard pot ajunge in plaga si favorizeaza infectia. Pentru a evita lumina prea puternica, ce poate determina uneori contractii reflexe dureroase ale musculaturii pleopelor, va rugam sa va aduceti o pereche de ochelari de soare.