Rinoplastie

INFORMATII GENERALE DESPRE RINOPLASTIE

Remodelarea nasului, sau rinoplastia cum este cunoscuta in limbajul de specialitate, este una dintre cel mai des solicitate proceduri estetice. Rinoplastia este o interventie chirurgicala prin care se remodeleaza sau realiniaza nasul cu scopul de a repara posibilele sechele in urma traumatismelor sau de a corecta o deformare ereditara.

Acestea sunt principalele obiective anatomice ale interventiei de rinoplastie, dar trebuie sa stiti ca beneficiile se pot extinde in vederea consolidarii sau cresterii imaginii de sine. La procedura de rinoplastie pot apela atat persoanele de gen feminin, cat si cele de gen masculin, trecute insa de varsta pubertatii.

Nasul constituie elementul central al fetei si o caracteristica esentiala a chipului unei persoane, astfel ca desi din punct de vedere anatomic, operatia de rinoplastie este relativ simpla, pentru a crea practic un "nas nou", care sa se integreze si armonizeze cu intreaga fata (un rezultat natural), este necesara, pe langa o indemanare chirurgicala meticuloasa si o perceptie si anticipatie estetica de artist.

Cine sunt cei mai buni candidati pentru o rinoplastie?

Cu ajutorul rinoplastiei se pot reduce sau corecta diverse probleme estetice -  un nas lung poate fi scurtat, un nasul stramb poate fi indreptat, umflaturile si “cocoasele” pot fi indepartate, nasurile largi  pot fi reduse, iar narile pot fi micsorate. Foarte important este sa retinem si sa intelegem ca schimbari drastice ale formei nasului nu sunt de dorit sau nu se pot realiza din diverse motive uneori. De exemplu, este posibil ca structura osoasa de baza sa nu permita acest lucru sau rezultatul potential sa nu se poata armoniza cu restul caracteristicilor faciale, creand un aspect total nenatural.

Ce presupune interventia de rinoplastie?

In primul rand, chirurgul plastician trebuie sa se asigure ca orice remodelare a nasului nu afecteaza functia de respiratie. Un pacient poate veni setat asupra formei nasului pe care si-o doreste, insa acesta trebuie sa fie realist si sa tina cont de punctele enumerate mai sus si de sfatul medicului chirurg.

Rinoplastia presupunea eliminarea sau modificarea osului nazal si a cartilajului, pielea adaptandu-se ulterior noului aranjament osos al nasului.

Operatia se realizeaza de obicei cu abordare interna, adica in interiorul nasului, nelasand astfel vreo cicatrice vizibila. In anumite circumstante poate fi necesara o incizie la cutele laterale ale nasului, insa si aceste incizii se vindeca in mod normal foarte repede si cicatricile devin practic invizibile.

Operatia se realizeaza sub anestezie generala, iar procedura in sine dureaza aproximativ 1 - 1½ ore, in functie de complexitatea cazului. Este necesara internarea peste noapte si sa stati cu capul intr-o pozitie usor ridicata, la aproximativ 45 de grade fata de planul corpului. In primele douazeci si patru de ore dupa operatie veti simti disconfort si o usoara durere, insa vi se vor prescrie si administra medicamente contra durerii.

Recuperarea postoperatorie

Dupa interventia chirurgicala vi se va aplica o mica atela (un pansament gipsat) pentru a proteja nasul si mentine pozitia in timpul primelor stadii de vindecare. Timp de 24 de ore veti avea narile ocupate de un mic pansament imbibat cu un unguent antibiotic, fapt ce va face ca respiratia sa fie posibila numai pe gura. In urma rinoplastiei vor aparea umflaturi, sensibilitate si modificari de culoare in zona ochilor si a nasului, lucruri perfect normale care vor disparea de la sine in urmatoarele 7-14 zile.

Este foarte important sa evitati atingerile mai dure sau lovirea nasului in timpul procesului de vindecare si sa urmati  intocmai si cu atentie toate instructiunile medicului chirurg. Nasul va fi prezentabil dupa ce atela este indepartata (de obicei dupa o saptamana) si aplicati machiaj. Va puteti intoarce la munca dupa 7-10 zile post interventie.

Dupa cum probabil stiti deja, este nevoie de putina rabdare in ceea ce priveste rezultatul.  Desi schimbarile majore legate de forma nasului apar imediat, nasul Dumneavoastra va continua sa se modifice in primele 2-3 luni.  Este un proces fiziologic, care necesita rabdare si intelegere, nu poate fi grabit si pentru ca toate detaliile subtile de contur sa se finalizeze poate dura 6-9 luni.

Complicatii posibile

In rinoplastie, rezultatele sunt limitate oarecum de anatomie si de multe ori forma nasului unei persoane care ni se pare frumoasa si pe care ne-am dori-o si noi poate sa nu se potriveasca cu trasaturile noastre. Trebuie sa tineti cont ca desi modificarile efectuate la nivelul nasului vor fi subtile, transformarae faciala per total poate fi insa semnificativa.  

Ca la orice alta interventie chirurgicala, exista o serie de riscuri asociate rinoplastiei, insa acestea sunt limitate, iar complicatiile sunt destul de rare. Cel mai mare risc este este ca rezultatul sa nu fie cel dorit de pacient. Acest lucru poate fi insa eliminat daca de la inceput exista o comunicare sincera si directa intre pacient si medicul chirurg. De asemenea, este posibil ca in unele cazuri sa apara asimetria sau neregularitatea in contur, probleme ce pot fi corectate insa intr-o etapa ulterioara.

Acest prospect a fost elaborat pentru a oferi o intelegere de baza a procedurii  de rinoplstie inaintea unei consultatii, precum si  pentru a raspunde la cele mai frecvente intrebari despre aceasta interventie. O decizie finala trebuie luata ca urmare a unei discutii si evaluari a pacientului de catre medicul chirurg.

Pentru orice detalii, intrebari suplimentare sau programarea unei consultatii, va rugam nu ezitati sa ne contactati!