Abdominoplastie

INFORMATII GENERALE DESPRE ABDOMINOPLASTIE

Abdominoplastia este termenul chirurgical pentru operatia efectuata in scopul eliminarii excesului de piele si grasime din zona abdominala si pentru a intari musculatura peretelui abdominal.

Acest tesut in exces este adesea rezultatul sarcinii, ca urmare a intinderii muschilor abdominali si a pielii mult peste punctul de revenire la normal sau a scaderii considerabile in greutate, ambele provocand intinderea sau lasarea tuturor structurilor abdominale. Doar dieta si exercitiile fizice nu pot aduce o corectie atunci cand este vorba despre schimbari structurale.

Candidatul potrivit pentru abdominoplastie                                         

Persoana care poate apela la acest tip de interventie este intr-o stare de sanatate si o forma buna, dar este deranjat de excesul de grasime si mai ales de excesul de piele din zona abdomenului.

Pacientii care urmeaza o dieta pentru a pierde din greutate trebuie sa programeze interventia dupa stabilizarea greutatii. Femeile care doresc sa ramana insarcinate e bine sa amane interventia dupa sarcina. Procedura de reconstructie a corpului si de modificare a formei abdominale imbunatateste vizibil  profilul sau silueta pacientului. Procedura de abdominoplastie poate ajuta, de asemenea, pentru eliminarea vergeturilor si cicatricilor din partea inferioara a abdomenului, dar va rezulta o noua cicatrice. De retinut este faptul ca daca aveti cicatrici de la alte interventii abdominale, abdominoplastia poate fi contraindicata. 

Operatia de abdominoplastie

Interventia poate fi  efectuata in anestezie spinala sau generala. Anestezia spinala este preferata deoarece pacientul este constient, iar riscurile anestezice sunt mult mai mici comparativ cu o anestezie generala.

O abdominoplastie completa poate dura 2-5 ore, in functie de cantitatea de grasime si piele ce trebuie indepartata. O abdominoplastie partiala poate dura  1-2 ore. In cele mai multe cazuri, chirurgul va face o incizie arcuita, la nivelul pliului abdominal inferior, deasupra zonei pubiene. O a doua incizie este facuta pentru a elibera ombilicul din tesutul pe care il inconjoara. La o abdominoplastie partiala- miniabdominoplastie, incizia este mult mai scurta si ombilicul nu este miscat.

Pielea si grasimea sunt separate de peretele abdominal pana la nivelul coastelor, ridicand un lambou cu dezvelirea muschilor abdominali. Peretele abdominal este refacut prin suturi care apropie muschii drepti abdominali pe linia mediana, devenind mai ferm si cu ingustarea liniei taliei. Lamboul decolat este apoi intins la loc si excesul de piele si grasime este indepartat. O noua incizie circulara este efectuata pentru a repozitiona ombilicul, care este apoi fixat. La final, inciziile sunt suturate, pansate, si se vor monta tuburi de dren pentru a elimina excesul de fluide din locul operatiei.

Sutura se face cu fire care nu mai trebuie extrase, aspectul cicatricii fiind rosie-violacee cateva luni, apoi coloratia se estompeaza in cadrul procesului de vindecare si maturare devenind din ce in ce mai  putin vizibila.

Pacientii trebuie monitorizati dupa operatie. Drenajul este mentinut pentru 3-4 zile postoperator, perioada in care pacientul ramane internat in clinica.

Recuperarea

Instructiunile de ingrijire postoperatorie va vor fi oferite de catre chirurgul estetician, dar, in general vorbind, majoritatea pacientilor se vor simti suficient de bine pentru a iesi din pat in ziua operatiei. Sederea in spital este necesara pentru 3-4 zile, dupa care pacientul se poate intoarce acasa. Rana in curs  de vindecare si pansamentul trebuie sa fie pastrate curate si uscate pana la prima vizita de dupa operatie. De regula, pacientii se pot intoarce la munca dupa doua saptamani, dar efortul fizic intens trebuie sa fie evitat de cel putin sase saptamani. Este recomandata o dieta saraca in grasimi.

Pot trece cateva saptamani sau chiar luni pentru a va simti ca inainte de interventie. Daca  incepeti intr-o conditie fizica foarte buna, cu un perete muscular abdominal ferm, recuperarea dupa abdominoplastie va fi mai rapida. Unii pacienti se intorc la serviciu dupa doua saptamani, pe cand altii au nevoie de trei-patru saptamani pentru recuperare si odihna.

Exercitiul fizic usor va ajuta la recuperare. Exercitiul fizic foarte solicitant trebuie insa evitat pana cand recuperarea va fi completa. 

Abdominoplastia partiala sau completa ofera rezultate excelente pacientilor cu musculatura abdominala slabita sau cu exces de grasime si piele. In cele mai multe cazuri, rezultatele sunt de lunga durata daca veti urma o dieta echilibratasi veti face exercitii regulat. Daca asteptarile dumneavoastra sunt realiste si sunteti pregatit sa acceptati ideea unei cicatrici permanente si o perioada de recuperare ceva mai lunga, atunci abdominoplastia poate fi raspunsul la problema dumneavoastra. 

Dupa apdominoplastie, pacientii sunt capabili sa poarte imbracaminte cu dimensiuni pe care niciodata nu le-au putut incerca sau pot reveni la vechile demensiuni ale hainelor abandonate in dulap pentru ca devenisera prea mici.

Riscuri si eventuale complicatii

Complicatiile posibile sunt complicatii generale, comune oricarei interventii chirurgicale mari: reactii alergice, embolia, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de tesuturi.

Complicatii specifice acestui tip de operatie sunt:

necroza ombilicului (vascularizatia poate fi compromisa prin repozitionare)
asimetria abdominala (acest defect devine mai evident dupa cateva luni postoperator si poate fi corectat printr-o interventie ulterioara)
lipsa sau diminuarea sensibilitatii din zona cicatricii orizontale (apare datorita lezarii nervilor senzitivi si pe masura ce acestia regenereaza in cateva luni, revine la normal)
pierderea sensibilitatii datorita atingerii inevitabile a nervilor senzoriali care furnizeaza zona. Acesti nervi se regenereaza incet si dupa mai multe luni, iar sensibilitatea in zona revine la normal.
aparitia cicatricilor hipertrofice sau cheloide este posibila, dar rara, si depinde de tipul individual de vindecare.
Aceste complicatii sunt posibile, dar sunt rare si putin probabile.