Transpiratie excesiva

INFORMATII GENERALE DESPRE TRANSPIRATIA EXCESIVA

Transpiratia in exces este o problema care ne poate afecta atat imaginea de sine, cat si viata socio-profesionala, fiind o reactie neplacuta a organismului, de care de cele mai multe ori ne este jena. In ciuda unei igiene riguroase, exista multe persoane care se confrunta cu aceasta afectiune, ce in limbajul medical de specialitate poarta denumirea de Hiperhidroza.

Cu toate ca transpiratia este o functie corporala normala, unii oameni secreta mult mai multa sudoratie decat altii, lucru ce reprezinta o adevarata problema emotionala si un factor de stres in acelasi timp pentru persoanele in cauza. 

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidroza se caracterizeaza prin producerea de transpiratie in cantitati mari, ce depasesc capacitatea de adaptare a organismului nostru. Desi nu este considerata o boala, transpiratia in exces creeaza disconfort si neplacere pentru orice persoana si se poate localiza la nivelul axilelor (hiperhidroza axilara), a palmelor si plantelor (hiperhidroza palmo-plantara) sau a intregului corp (hiperhidroza generalizata).

Transpiratia excesiva este o afectiune destul de comuna, aproximativ 3% din populatia planetei confruntandu-se cu aceasta problema. Din punct de vedere al perioadei in care apare, hiperhidroza poate debuta la orice varsta, dar cel mai frecvent in jurul pubertatii (cea axilara) si se intalneste atat la femei, cat si la barbati. Hiperhidroza palmara si plantara pot debuta ceva mai devreme, chiar in timpul copilariei. Netratate, aceste probleme pot continua pe tot parcursul vietii.

Atat hiperhidroza axilara, dar in special cea plantara se asociaza cu mirosuri neplacute. Desi transpiratia in sine nu miroase urat, ea favorizeaza dezvoltarea bacteriilor care descompun transpiratia in acizi grasi, acestia din urma fiind raspunzatori de aparitia mirosurilor neplacute. In plus, secretia glandelor sudoripare nu este omogena pe toata suprafata corpului: cele situate pe spate si brate produc o transpiratie cu continut crescut de sare, rezultand un mediu care nu favorizeaza dezvoltarea bacteriana si drept urmare transpiratia din aceste zone nu are un miros neplacut precum cea din zona axilelor sau zona inghinala.

Care este cauza hiperhidrozei?

Desi unele afectiuni neurologice, metabolice si alte boli sistemice pot provoca, uneori, transpiratia excesiva, cele mai multe cazuri se intalnesc la persoanele care aparent sunt sanatoase. Caldura si emotiile pot declansa hiperhidroza in unele cazuri, dar majoritatea celor care sufera de aceasta afectiune transpira aproape tot timpul, indiferent de starea de spirit, de vreme sau igiena personala. Cauza aparitiei hiperhidrozei este una destul de complexa, specialistii ajungand la concluzia ca aceasta transpiratie abundenta apare ca urmare a unei intreruperi de informatie intre hormoni si hipotalamus, centrul din creier care controleaza nervii responsabili de activitatea glandelor sudoripare.

De cate tipuri este hiperhidroza?

Din punct de vedere al clasificarii, hiperhidroza poate fi primara si secundara, aceasta din urma fiind cea care se datoreza unor leziuni neurologice, unor maladii tumorale, tulburai tiroidiene si hipofizare, diabetului zaharat, gutei, menopauzei, intoxicatiei cu mercur, s.a. Hiperhidroza comuna, numita si primara sau idiopatica, cuprinde la randu-i doua forme: cea sezoniera si cea emotiva. Hipertranspiratia de natura emotiva afecteaza in principal mainile, picioarele si zona axilara, fiind cauzata de stresul psihoemotiv, iar cea sezoniera variaza in functie de cresterea temperaturii.

Cum se poate trata hiperhidroza?

Exista mai multe tratamente pentru a-i ajuta pe cei ce se confrunta cu hiperhidroza, iar acestea vizeaza in majoritatea cazurilor si tratamentul mirosurilor urate asociate: de la folosirea antiperspirantelor pe baza de clorura de aluminiu, la administrarea de medicamentatie orala (anticolinergice) si pana la tratamentul injectabil cu Botox sau in ultima instanta, pentru cazurile cele mai dificile se aplica interventiile chirurgicale (ablatia chirurgicala a glandelor sudoripare, simpatectomia locoregionala).

Printr-o evaluare sistematica a cauzelor ce determina transpiratia excesiva, urmata de o abordare judicioasa a etapelor de tratament, multe persoane cu aceasta tulburare neplacuta pot obtine rezultate bune si ameliorarea calitatii vietii. Algoritmul terapeutic in tratamentul hiperhidrozei implica urmatoarele: 

•    Antiperspirantele
Prima optiune terapeutica pe care o incearca pacientii cu hiperhidroza, si cea mai la indemana totodata, o reprezinta antiperspirantele. Antiperspirantele care contin clorura de aluminiu (cele denumite “Dry”) sunt mai eficiente decat cele uzuale. Asa numitele antiperspirante "naturale" au din pacate o eficienta destul de redusa in cazul hiperhidrozei.

•    Iontoforeza
Este o metoda alternativa de tratament pentru hiperhidroza, folosita de peste 50 de ani si care presupune trecerea curentului galvanic prin pielea intacta, scufundata intr-un vas cu apa. Ionii de hidrogen produc o hiperkeratinizare a ductului glandelor ecrine. Datorita dificultatii scufundarii regiunii axilare intr-un vas cu apa metoda se poate aplica doar hiperhidrozei plamare si plantare. O astfel de sedinta dureaza aproximativ 15-20 de minute, fiinde necesare 3 sedinte saptamanale o data la cateva luni. Aceasta optiune terapeutica da rezultate bune si nu este dureroasa, insa prezinta unele contraindicatii (gravide, persoane cu implanturi metalice sau stimulatoare cardiace, etc).

•    Medicatia orala
Administrarea unui grup de medicamente care fac parte din familia anticolinergicelor are, printre altele, si proprietatea de a reduce transpiratia. Glycopyrolatul este produsul activ cel mai des utilizat in terapia hiperhidrozei, insa trebuie avut in vedere ca medicamentele pot induce si reactii adverse precum uscaciunea gurii, insomnie sau vedere incetosata.

•    Botox (toxina botulinica)
Botox-ul a fost aprobat in SUA de catre FDA pentru tratamentul transpiratiei excesive din zona axilara. Mecanismul de functionare este urmatorul: toxina botulinica inhiba eliberarea de acetilcolina de la nivelul jonctiunii neuromusculare a sistemului nervos simpatic care inerveaza glandele sudoripare apocrine, determinand in acest mod reducerea cantitatii de transpiratie. Efectul poate dura pana la 8-9 luni cand tratamentul trebuie repetat. O sedinta de tratament consta in simpla aplicare prin injectare a substantei in zona care transpira in exces, nu necesita pregatire prealabila, iar efectele se vor observa imediat, dupa 2 - 7 zile! Tratamentul nu este dureros si permite reluarea de indata a activitatilor cotidiene. Administrarea injectabila a toxinei botulinice pentru reducerea hiperhidrozei palmoplantare nu a fost deocamdata avizata de FDA, metoda fiind dureroasa si necesitand folosirea anesteziei pentru atenuarea discomfortului cu posibile tulburari neurologice postinterventionale.

•    Tratamentul chirurgical
Ablatia chirurgicala a glandelor sudoripare permite o rezolvare permanenta a problemei doar la pacientii cu hiperhidroza axilara izolata. In cazul celorlalte tipuri de hiperhidroza, in care tratamentele conservatoare nu au avut efectele scontate, se poate lua in considerare efectuarea altor tipuri de interventii chirurgicale.
Simpatectomia endoscopica toracica (ETS) se refera la intreruperea chirurgicala a traiectului nervilor simpatici responsabili de transpiratia in exces. Simpatectomia este o interventie prin care se distrug o parte din plexurile nervoase a glandelor sudoripare din piele. Chirurgul introduce la nivelul toracelui printre 2 coaste, chiar sub axila, un instrument special prevazut cu o camera video (endoscop). Plamanul este temporar dezumflat pentru a vizualiza mai bine aria de interes si  a putea distruge nervii in cauza. Simpatectomia este o metoda extrem de eficienta, dar si riscanta in acelasi timp. Chiar si cu noile tehnici endoscopice, complicatiile procedurii pot include transpiratie excesiva in alte parti ale corpului, precum si probleme pulmonare sau nervoase. Deoarece multe dintre aceste complicatii sunt grave si de cele mai multe ori ireversibile, aceasta optiune terapeutica este folosita doar in cazuri atent selectioante, ca ultima varianta de tratament. 

Pe langa optiunile prezentate mai sus, exista si o serie de terapii alternative pentru tratamentul sau controlul hiperhidrozei, printre care se numara:

•    Alimentatia – se recomanda o dieta fara cafea, ceai, cola, ciocolata, alcool si alte alimente care stimuleaza secretia sudorala
•    Iradierea zonei de interes (axile, plante, palme) – o metoda rar utilizata datorita efectelor nocive ale radiatiilor asupra organismului (imbatranirea pielii, scaderea imunitatii, cresterea riscului de a dezvolta cancer)
•    Terapia laser – un nou dispozitiv laser cu o dubla frecventa de unda are avantajul ca tratamentul este rapid, pacientul se afla sub anestezie locala, iar timpul de convalescenta este foarte scurt. Energia acestui tip de laser lichefiaza celulele de grasime si tintesc glandele sudoripare. In acelasi timp, energia laserului cauterizeaza capilarele, impiedicand astfel hemoragia si stimuleaza sinteza colagenului, substanta care ofera pielii un nivel crescut de rezistenta, o recuperare rapida si un efect hiposudoral permanent.
•    Acupunctura

Transpiratia excesiva este jenanta, ne pateaza hainele, distruge clipele de romantism si complica viata profesionala si interactiunile sociale. Cazurile severe pot avea consecinte practice grave, de la dificultati in tinerea in mana a unui stilou,  pana la prinderea volanului la masina sau stransul mainilor sub forma de salut. Va asteptam la clinica noastra pentru o consultatie medicala specializata in vederea aplicarii unui tratament pentru reducerea si eliminarea transpiratiei in exces.