Reductie mamara

INFORMATII GENERALE DESPRE REDUCTIA MAMARA

Reductia mamara/Mamoplastia de reductie

Procedura de reductie mamara sau mamoplastia de reductie este o interventie chirurgicala conceputa pentru a rezolva problemele cauzate de sani excesiv de mari si lasati, cazuti. Rezultatele acestei proceduri sunt extrem de pozitive ceea ce face ca pacientele sa fie foarte multumite. Majoritatea pacientelor spun acelasi lucru dupa interventie: "Daca as fi stiut cat de usor ar fi fost, as fi apelat la aceasta procedura mai devreme".

Scopul acestei operatii este de a reduce volumul si greutatea sanilor si de a-i aseza intr-o pozitie normala. Aceasta implica indepartarea de tesut mamar si restabilirea conturului normal, pastrandu-se proportiile cu restul corpului. De asemenea, este necesara repozitionarea zonei areola-mamelon in concordanta cu noua forma a sanului. 

Canditata potrivita pentru mamoplastia de reductie

Sanii prea mari pot aparea datorita dezvoltarii excesive a tesutului glandular sau a grasimii care se gaseste in mod normal la nivelul sanilor. Cresterea in volum si greutate a sanilor produce intinderea si relaxarea ligamentelor care sustin glanda mamara, determinand caderea sanului (ptoza mamara) si pierderea formei sanilor.

Aceasta situatie se reflecta negativ asupra psihicului femeii, tot asa cum sanii foarte mici determina sentimente de jena si nemultumire. De asemenea, exista probleme fizice asociate cu sanii excesiv de mari - disconfort, dureri la nivelul coloanei, gatului, umerilor si spatelui, care devin prevalente. Participarea la o viata sociala normala este limitata, pacientele cu hipertrofie mamara evitand dansul, gimnastica aerobica, jogging-ul, sau diferite alte activitati care produc balansarea trunchiului si miscarea disgratioasa a sanilor, miscare insotita chiar si de durere.

Daca aceasta stare nu este inlaturata pana la maturitate, poate afecta postura (prin contractura musculara compensatorie apar deformari ale coloanei vertebrale). De asemenea, sanii voluminosi nu permit aerisirea normala a santului inframamar si poate sa apara macerarea pielii, cu suprainfectie bacteriana sau micotica. Alte probleme, minore dar totusi prezente, sunt nevoia de lenjerie speciala de sustinere (sutien marime extra) si dificultati in gasirea unor haine de marime potrivita. 

Tratamentul cu succes al acestei afectiuni, prin intermediul interventiei chirurgicale, nu este nou, fiind practicat de mai bine de cincizeci de ani.

In ce consta operatia de reductie mamara?

Operatia are ca scop reducerea, ridicarea si redarea fermitatii sanilor. Acest lucru implica reducerea volumului de san, indepartarea tesutului mamar si refacerea conturului sanilor respectand proportiile anatomice ale pacientei pentru a da un aspect cat mai natural. Procedura implica, de asemenea, repozitionarea mamelonului la un nivel corespunzator cu noua forma a sanului. Rezultatele care se obtin sunt foarte bune.
Primul pas foarte important, la fel ca in orice tratament, este consultarea cu medicul chirurg. Dezvoltarea unui plan de interventie personalizat si intelegerea acestuia de catre pacienta este o necesitate. Astfel, asteptarile vor fi cat mai realiste iar rezultatele mai eficiente. Comunicarea intre pacienta si medicul chirurg este astfel imperioasa. 
Operatia se realizeaza sub anestezie generala si dureaza aproximativ doua-trei ore. Acest lucru presupune o sedere de o noapte sau doua in spital. 
Cicatricile vor avea o forma de ancora, coborand din jurul areolei mamare in directie verticala spre santul inframamar, unde se afla localizata o incizie orizontala, cu un brat spre regiunea sternala si altul spre regiunea laterala a sanului. Pozitionarea cicatricilor pot avea variatii individuale si vor fi pe larg discutate in timpul consultatiei, impreuna cu alte intrebari pe care doriti sa le adresati.
Pentru a preveni acumularea de sange in regiunea operata si aparitia unor complicatii legate de acest fapt, veti avea cate un tub de drenaj de fiecare parte a trunchiului, pentru una sau doua zile. Imediat ce pe tuburile de dren nu mai curge nimic, acestea se pot scoate si puteti pleca acasa. Veti primi un tratament antibiotic profilactic care va fi continuat si postoperator pentru cel putin 3zile. Suturile se fac cu fire resorbabile, care nu mai trebuie extrase. La suprafata pielii se aplica un pansament adeziv special care permite o vindecare optima.

Recuperarea

Imediat dupa operatia de reductie mamara, noua dimensiune de san va fi evidenta, dar dumneavoastra va trebui sa intelegeti ca forma finala se va contura in aproximativ sase luni, de aceea aveti nevoie de rabdare in obtinerea rezultatelor asteptate.
Dupa operatie pot exista unele senzatii de disconfort, dar tratamentul medicamentos poate fi o solutie pentru ameliorarea durerii. Postoperator veti primi o medicatie cu antibiotice, vitamine si calmante pe cale intravenoasa, si va veti relua progresiv alimentatia normala in primele 24 de ore. Este deosebit de important sa urmati instructiunile postoperatorii cu foarte mare atentie. Activitatile fizice trebuie sa fie intrerupte cel putin sase saptamani, iar articolele de imbracaminte cu rol de sustinere sa fie purtate conform instructiunilor. Este nevoie de aproximativ un an pentru ca cicatricile sa se estompeze si, de asemenea, este nevoie de timp pentru definirea completa formei sanilor.


Riscuri si complicatii posibile

In afara complicatiilor generale, comune oricarei interventii chirurgicale: reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de parti moi, pot sa apara unele complicatii specifice acestui gen de operatii.
Dupa aceasta operatie, posibilitatea de alaptare poate fi uneori afectata. Se recomanda ca, in cazul in care va doriti un copil, sa amanati interventia chirurgicala deoarece o noua sarcina va modifica din nou forma si dimensiunile sanilor si se va pierde o parte din rezultatul estetic.
Este putin probabil, dar pot exista unele asimetrii ale sanilor. Avand in vedere faptul ca nici in situatii normale, nu exista doi sani identici, simetria absolut perfecta posoperatorie nu este o asteptare rezonabila, realista.
Se recomanda ca reductia mamara sa fie efectuata numai dupa ce au trecut minim 6 luni de la intreruperea alaptarii, deoarece abia dupa acest interval de timp sanii au revenit la o stare neutra din punct de vedere functional.
Sensibilitatea areolei poate fi pierduta partial sau complet in functie de tehnica efectuata. Uneori poate sa apara o senzatie de amortire in zonele cicatriceale.
Exista situatii, in care cicatricile rezultate sunt mari, fiind necesara o revizie operatorie ulterioara, dar aceste cazuri sunt totusi rare, si depind de modul individual de vindecare.
Rezultatele acestei operatii sunt extrem de bune si pline de satisfactii pentru pacienta.