Remodelare ureche/Otoplastia

Otoplastia

Chirurgia urechii sau otoplastia este in general efectuata pentru a readuce urechile mai aproape de cap, sau pentru a le reduce din dimensiuni. Cea mai mare parte a operatiilor sunt efectuate asupra copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani. Procesul de crestere al urechilor este, in mare, finalizat pana la varsta de 5 ani, iar cu cat este efectuata mai devreme operatia, cu atat se diminueaza tachinarile pe care copilul trebuie sa le suporte. Otoplastia este posibila de asemenea si la adulti si in general nu exista riscuri suplimentare asociate cu aceasta procedura la pacienti mai in varsta.

Operatia nu implica interventia asupra structurilor interne ale urechii. 

Anestezia si operatia

Daca varsta copilului este mica, se recomanda anestezie generala, astfel ca acesta va dormi pe tot parcursul operatiei. Pentru copiii de varsta mai mare sau pentru adulti, este preferabila anestezia locala, combinata cu un sedativ, astfel pacientul va fi treaz si relaxat.

Interventia chirurgicala dureaza aproximativ 2 ore. Interventia necesita o incizie in spatele urechii, pentru a expune cartilajul, apoi acesta va fi modelat si apropiat de cap. Uneori pot fi folosite suturi pentru a ajuta mentinerea noii forme a cartilajului. Ocazional, chirurgul poate indeparta o parte mai mare de cartilaj pentru a oferi un aspect mai natural urechilor dupa operatie.

O alta tehnica implica o incizie similara, tot in spatele urechii. Pielea este indepartata si suturile sunt folosite pentru a plia cartliajul, astfel fortandu-l sa ajunga singur in forma dorita si pentru a modela urechea intr-un mod cat mai natural. in cele mai multe cazuri, otoplastia va lasa o mica cicatrice in spatele urechii care se va estompa de-a lungul timpului. 

Pregatirea pentru operatie

Nu trebuie sa insistati asupra operatiei atata timp cat copilul dumneavoastra nu isi doreste aceasta schimbare. Copiii care se simt inconfortabil cu privire la urechile lor si isi doresc sa fie operati sunt mult mai cooperanti pe timpul acestui proces si sunt mai multumiti de rezultat.

In timpul consultatiei, chirurgul va evalua pacientul, va recomanda tehnica cea mai potrivita, si de asemenea va oferi indicatii cu privire la pregatirea pentru operatie, investigatiile medicale necesare, tipul de anestezie, durata interventiei, riscurile si complicatiile posibile, indicatii postoperatorii etc.

Otoplastia necesita internarea in clinica pentru cel putin o noapte. 

Riscuri si complicatii posibile

Cand chirurgia urechii este efectuata de catre un chirurg cu experienta, complicatiile sunt minore. Cu toate acestea, ca si in cazul oricarei operatii, exista riscuri generale, asociate oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de parti moi), precum si complicatii specifice acestei proceduri.

Un procentaj mic de pacienti pot dezvolta un hematom sau serom local, deoarece pielea a fost decolata in cursul operatiei. Acesta se poate resorbi in mod natural sau poate fi evacuat cu ajutorul unui ac sau printr-o mica incizie, dar uneori poate fi necesara deschiderea plagii, evacuarea acestuia si identificarea punctelor de sangerare. Prevenirea acestora se face printr-o tehnica riguroasa si prin aplicarea unui pansament compresiv, imediat postoperator.

Ocazional, se poate produce o infectie, care uneori se poate extinde la cartilajul auricular si care poate lasa cicatrici. Aceste infectii raspund bine, in general, la tratamentul cu antibiotice;si foarte rar este necesara o noua interventie chirugicala pentru a drena zona afectata.

Rareori, pe linia de incizie pot apare cicatrici hipertrofice, mai mari si mai groase, de culoare rosie violacee. 

Alte probleme ale urechii

Pe langa urechile decolate, exista o varietate mare de probleme ale urechii care pot fi rezolvate cu ajutorul chirurgiei. Acestea includ : urechile "pleostite", cand virful acestora este indreptat in jos si in fata, urechile in forma de cupa, care sunt in general foarte mici, urechile in forma de scoica, cand linia pliului exterior, la fel ca si aspectul natural lipsesc. 
 

Urechi cu un aspect natural

Cei mai multi pacienti, mai in varsta sau tineri deopotriva, sunt emotionati cu privire la rezultatul operatiei. Reamintiti-va ca scopul interventiei este imbunatatirea si nu perfectiunea. Nu va asteptati ca ambele urechi sa fie perfect simetrice si identice postoperator. Obtinerea unei simetrii perfecte este o asteptare nerealista, din moment ce in mod natural cele doua urechi nu sunt identice. Daca totusi diferentele sunt semnificative poate fi practicata o a doua interventie. Daca ati discutat procedura si asteptarile dumneavoastra cu chirurgul inainte de operatie, sansele sunt foarte mari sa fiti multumit de rezultat.