Mastopexia/Ridicare sani

Timpul, sarcina, alaptatul, chiar si forta gravitatiei isi lasa amprenta asupra sanilor femeilor, pielea isi pierde din elasticitate iar sanii isi pierd forma si fermitatea.

Multe femei aleg mastopexia deoarece sarcina si alaptatul le-au lasat pielea intinsa si un volum mai mic al sanilor. Daca va ganditi sa mai aveti copii, este bine sa amanati interventia. Nu sunt riscuri deosebite care v-ar putea afecta viitoarele sarcini (mastopexia nu interfera cu alaptatul), dar o sarcina ulterioara va poate anula rezultatul obtinut prin mastopexie .

Mastopexia poate reduce de asemenea marimea areolei mamare, (partea mai inchisa la culoare ce inconjoara mamelonul).

Daca sanii dumneavoastra au dimensiuni mici si si-au pierdut din volum - de exemplu dupa sarcina - implantele mamare in combinatie cu mastopexia le pot creste fermitatea si dimensiunile.

Mastopexia lasa cicatrici vizibile, permanente, dar acestea vor fi acoperite de sutien sau costumul de baie.

Preoperator va  trebui sa faceti o mamografie si o ecografie mamara. Se recomanda ca inainte cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie sa opriti orice tratamant care interfereaza cu coagularea singelui: aspirina, Ibuprofen, vitamine, anticonceptionale, si sa va lasati de fumat. In ziua operatiei nu trebuie sa mancati sau sa beti nimic, nici macar un pahar de apa!

Este bine sa aranjati inainte ca cineva sa va conduca acasa la iesirea din spital, si sa va ajute si cateva zile dupa aceea la treburile zilnice. 

Anestezia si operatia

Mastopexia dureaza intre o ora si jumatate si trei ore. Tehnicile variaza, dar procedura cel mai des folosita implica o incizie in forma de ancora ce urmeaza forma naturala a sanilor. Incizia defineste aria in care pielea sanilor va fi indepartata si noua locatie a mamelonului. Dupa ce pielea in exces va fi indepartata, mamelonul si areola mamara sunt ridicate in noua pozitie. Pielea ce inconjoara areola este adusa si taiata pana cand se atinge forma dorita. Suturile sunt de obicei localizate in jurul areolei, urmand o linie verticala care se intinde incepand cu zona mamelonului si terminandu-se cu pliul de jos al sanului. 

in cazul pacientelor care au sanii mici si o lasare minima a acestora, procedura cuprinde mai putine incizii, de dimensiuni mai mici. O astfel de procedura mai este numita si "mastopexie concentrica", in care inciziile circulare sunt efectuate in jurul areolei mamare, pielea fiind indepartata tot in sectiuni circulare.

Daca vi se insereaza si un implant, acesta va fi plasat intr-un "buzunar" direct sub tesutul mamar sau mai in profunzime, sub muschiul pectoral.

Plaga va fi suturata cu fire plasate la interior, iar tegumentul va beneficia de aplicarea unui spray adeziv si catorva benzi de hartie speciala, ce favorizeaza obtinerea unor cicatrici fine, putin vizibile. Pacientul nu trebuie sa revina pentru scos fire!

Uneori poate fi necesara plasarea unor tuburi de drenaj, exteriorizate pe partea laterala a trunchiului. Acestea vor fi scoase dupa 12 ore de la operatie.

Pacientele trebuie monitorizate dupa operatie si este necesara internarea pentru 2-3 zile.

Dupa interventie veti purta un pansament si un sutien deasupra pansamentelor. Sanii va vor fi poate umflati si incomfortabili pentru o zi sau doua, dar durerea este suportabila. Orice disconfort veti simti va fi inlaturat prin medicatia corespunzatoare prescrisa.

La 48-72 ore de la operatie puteti face dus normal, plagile fiind inchise!

Sutienul va trebui sa il purtati timp de 4 - 6 saptamani, permanent. Este bine ca acesta sa fie confectionat dintr-un material moale, confortabil si sa nu contina armatura de sarma la baza.

Uneori poate apare o usoara desensibilizare a mameloanelor si a pielii sanilor, determinata de inflamarea de dupa operatie. Aceasta se atenueaza cu cat infalmatia dispare in aproximativ 6 saptamani. in unele cazuri modificarea sensibilitatii poate dura un an sau chiar mai mult; rareori este permanenta. 

Riscuri si complicatii posibile

La fel ca si pentru orice interventie chirurgicala, exista intotdeauna posibilitatea aparitiei complicatiilor sau reactiilor nefavorabile la anestezie.

In afara complicatiilor generale, comune oricarei interventii chirurgicale: reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de parti moi, pot aparea unele complicatii specifice acestui gen de operatii.

Se recomanda ca, daca intentionati sa mai nasteti, sa amanati interventia chirurgicala deoarece o noua sarcina va modifica din nou forma si dimensiunile sanilor si se pierde o parte din rezultatul ei estetic, si aceasta sa fie efectuata numai dupa ce au trecut minim 6 luni de la intreruperea alaptarii, deoarece abia dupa acest interval de timp sanii au revenit la o stare neutra din punct de vedere functional.

Rareori, sensibilitatea areolei poate fi pierduta partial sau chiar complet in functie de tehnica efectuata. Uneori poate apare o senzatie de amortire in zonele cicatriceale. 

Este de nedorit, dar poate sa existe o asimetrie a sanilor dupa operatie. Totusi, avand in vedere ca, nici in situatii normale cei doi sani nu sunt perfect identici, obtinerea unei simetrii postoperatorii perfecte reprezinta o dorinta nerealista.

Exista situatii, in care cicatricile rezultate sunt mari, fiind necesara o revizie operatorie ulterioara, dar aceste cazuri sunt totusi rare, si depind de modul individual de vindecare.

Puteti reduce aceste riscuri prin urmarirea in totalitate a indicatiilor primite inainte si dupa operatie.

Satisfactiile in urma unei reductii mamare sunt mari daca intelegeti procedura in totalitate si daca asteptarile dumneavoastra sunt realiste.