Reconstructia mamara

Ce este reconstructia mamara?

Reconstructia mamara este o interventie chirurgicala de restaurare a sanului care s-a pierdut in urma mastectomiei (extirparea totala a unui san) sau de corectare a defectelor aparute in urma sectorectomiei (extirparea partiala de tesut mamar). 

Prin reconstructie se incearca refacerea pozitiei sanului, volumului, formei, consistentei si daca este posibil a sensibilitatii. 
Operatia se poate realiza fie prin crearea formei sanului cu ajutorul unui implant siliconic care se plaseaza sub piele si sub muschii pieptului, fie folosind piele, grasime sau muschi care provin din alta zona a propriului corp. Exista si situatii in care poate fi folosita o combinatie intre aceste tehnici.

Impreuna cu chirurgul veti lua o decizie asupra tehnicii care vi s-ar potrivi cel mai bine. 

Aceasta depinde in principal de :
• cantitatea de tesut mamar inlaturat
• starea tesuturilor din zona operata
• daca ati urmat sau nu radioterapie
• starea generala de sanatate
• propria alegere cantarind avantajele si dezavantajele fiecarei tehnici

Mamelonul si areola pot fi reconstruite, aceasta realizindu-se prin interventii separate, cel mai devreme la 4 luni dupa ce sanul reconstituit a fost adus la forma lui finala. 

De ce sa te gandesti la reconstructia sanului?

Exista numeroase semne de intrebare si sentimente contradictorii privind reconstructia mamara, dar prima si cea mai importanta intrebare la care trebuie sa gasiti raspuns este daca va doriti reconstructia mamara.

Nu orice femeie care a suferit o mastectomie simte nevoia de reconstructie a sanului, dar pentru multe femei, cea mai mare recompensa este reconstructia sanului care a fost indepartat din cauza cancerului sau a altei boli. 

Personalul medical va poate oferi recomandari, membrii familiei va pot spune ce cred ei ca ar trebui sa faceti, dar numai dumneavoastra puteti sa luati decizia potrivita. Cu cat cunoasteti mai multe lucruri despre boala si posibilitatile de tratament, cu atat decizia pe care o luati este mai buna. 

Majoritatea femeilor care au suferit o mastectomie isi doresc reconstructia sanului, fie odata cu operatia initiala, fie ulterior.

Ce poti sa astepti de la reconstructia mamara?

Rezultatele acestui tip de operatie variaza mult de la caz la caz. Este aproape imposibil sa se obtina o potrivire perfecta cu sanul natural dar rezultatele reconstructiei pot fi intr-o mare masura acceptabile, conferindu-va un aspect similar cel putin in cazul purtarii unui sutien. 

Exista posibilitatea ca sanul reconstruit sa fie mai ferm, sa arate mai rotund sau mai plat decit sanul natural, poate sa nu aiba acelasi contur si sa nu fie copia sanului dinainte de mastectomie sau a sanului contralateral, dar aceste diferente sunt nesemnificative si evidente numai pentru dumneavoastra.

Pentru majoritatea pacientelor cu mastecomie, reconstructia mamara le imbunatateste dramatic imaginea si increderea in sine si bineinteles calitatea vietii dupa interventia chirurgicala.

Beneficiile reconstructiei

• Cu haine (sau lenjerie, ori costum de baie), aparitia ta va fi similara cu cea dinaintea operatiei;
• Chiar si fara haine, te poti simti mai bine cu o forma permanenta de san care sa-ti redea imaginea corporala;
• Nu vei fi nevoita sa porti un san artificial extern (proteza externa);
• Te poate ajuta sa-ti recapeti increderea in tine si sentimentul propriei feminitati, atractivitati si sexualitati;
• Nu restrictioneaza vreun tratament ulterior care ar putea fi necesar. Nu interfereaza cu chimioterapia sau terapia hormonala. Scanarile si razele X asupra zonei sanului sunt posibile iar aparitia unei eventuale recidive poate fi de obicei detectata.

Candidatele pentru reconstructie mamara

Astazi majoritatea femeilor care sufera o mastectomie sunt candidate potrivite pentru reconstructia mamara. Ele aleg reconstructia din diferite motive, unele considerand ca si-au pierdut feminitatea, care poate fi astfel reabilitata, altele, pur si simplu nu accepta problemele asociate cu protezele mamare externe.

Multe femei nu se simt pregatite sa puna in balanta toate optiunile atunci cand trebuie sa faca fata diagnosticului de cancer. Altele pur si simplu nu doresc o alta interventie decat cea strict necesara. Unele paciente sunt sfatuite sa astepte mai ales daca este necesara o procedura reconstructiva complicata sau prezinta probleme de sanatate (obezitate, tensiune arteriala mare, fumat).

In orice caz, informarea inaintea mastectomiei despre posibilitatile reconstructive, va ajuta sa va pregatiti pentru interventie si sa priviti mai pozitiv viitorul.

    
Controlul sanului dupa reconstructie

Examenul clinic

Este foarte important sa continui sa-ti verifici atat sanul natural, cat si regiunea sanului reconstituit dupa operatia de reconstructie mamara. Medicul oncolog te va programa la controale periodice pentru ati examina in mod regulat sanii dupa reconstructie, dar si autoexaminarea este foarte importanta pentru a detecta unele modificari care pot aparea si care impun prezentarea la medic.
Lucrurile la care trebuie sa fii atenta in timpul examinarii sunt:
• Tesutul mamar se simte diferit - intarit sau intins;
• Schimbari de aspect sau forma;
• O schimbare in textura pielii - incretire, aparitia de gropite, eruptii, ingrosare;
• O inflamatie sau o zona inflamata care se simte la san sau la axila;
• Mamelonul se modifica ca forma;
• Scurgeri de orice fel ale mamelonului;
• Eruptii pe mamelon sau inflamarea acestuia ori a areolei (portiunea inchisa la culoare din jurul mamelonului);
• Apartitia unor noduli in zona axilara;
• Umflarea partii superioare a bratului;
• Durere sau disconfort deosebit ca intensitate inainte de menstruatie.

Descoperirea vreunuia dintre aceste semne nu inseamna neaparat ca are loc o recidiva a cancerului, dar este important sa anunti medicul in cazul in care ai gasit ceva care te ingrijoreaza.

Examen imagistic

Controalele mamografice pot fi continuate atit pe sanul normal cat si pe cel reconstruit, conform recomandarilor pe care le primiti. Alte metode imagistice posibile pentru examinarea sanului reconstruit sunt ecografia si rezonanta magnetica nucleara.

 

     
Complicatii posibile

Teoretic orice femeie care a pierdut un san poate apela la chirurgia reconstructiva, dar trebuie stiut ca orice interventie chirurgicala este insotita de riscuri si poate fi asociata cu complicatii specifice. 

Exista riscuri inerente, comune oricarei interventii chirurgicale, legate atat de anestezie cat si de chirurgie si cateva riscuri si complicatii posibile specifice reconstructiei mamare. Este bine sa fiti pregatita pentru aceste posibile complicatii, ca sa puteti trece cu bine peste aceste probleme in eventualitatea ca ele ar aparea.

Problemele asociate cu orice tip de interventie chirurgicala si care s-ar putea ivi la reconstructia mamara, sunt: sangerarea, hematomul, seromul (colectarea de lichid sub rana), infectia, necroza de tesuturi, probleme legate de aspectul estetic, dureri, disconfort, cicatrici inestetice sau dificultati cu anestezia dar acestea sunt relativ rare si pot fi minimalizate printr-o evaluare preoperatorie si o tehnica corecta.
Fumatoarele trebuie sa stie ca nicotina determina vasoconstrictie periclitand vascularizatia tesuturilor, poate intarzia si denatura vindecarea si de aceea este necesara renuntarea la fumat cel putin 3 saptamani inainte si dupa operatie. 
Uneori complicatiile aparute pot sa necesite alte interventii corectoare.

In cazul reconstructiei cu implante exista posibilitatea dezvoltarii unei infectii, de obicei in primele 2 saptamani postoperator, fiind necesara indepartarea implantului si amanarea reconstructiei pentru cel putin 6 luni. Contractia capsulara, cea mai frecventa problema a reconstructiei cu implante, apare atunci cand cicatricea care se formeaza in jurul implantului incepe sa se ingroase, strange implantul si face ca sanul sa devina tare si chiar dureros. Contractia capsulara poate fi tratata printr-o interventie chirurgicala, prin scoaterea implantului, incizarea capsulei (capsulotomie) sau indepartarea acesteia (capsulectomie) si, eventual, inlocuirea implantului.

Complicatii imediate

Durere si disconfort
Dupa orice interventie chirurgicala exista durere si disconfort, dar pragul de perceptie difera de la caz la caz. 
Pentru o saptamana sau doua dupa operatie este posibil sa va simtinti mai obosita si sa aveti un oarecare discomfort, dar care poate fi controlat medicamentos. Miscarea bratului de pe partea operatiei poate fi mai dificila, in special in cazul in care s-a practicat si limfadenectomia axilara. Este important sa continui sa-ti folosesti bratul si sa faci exercitiile indicate, mobilitatea revenind treptat la normal.

Hematomul, seromul
Secretiile care se colecteaza si stagneaza intr-o cavitate cresc riscul aparitiei infectiei. Organismul poate resorbi colectiile mici, insa daca volumul este mare, este nevoie de hemostaza si drenaj chirurgical in situatia unui hematom sau de punctii repetate sau chiar montatrea unui tub de dren in situatia seroamelor.
De aceea, pentru a preveni si a evidentia aceste colectii, la operatia de reconstructie mamara, veti avea inserate tuburi de drenaj pentru a se evacua orice fluid. Acestea sunt tuburi de plastic lungi si subtiri atasate la pungi sau sticlute de drenaj. De obicei, drenajul este indepartat dupa cateva zile de la operatie cind volumul drenat scade sub 20-30ml/24 ore.

Infectia
Aceasta este o complicatie inerenta oricarui tip de operatie. Daca ea apare, antibioticele, pot in general, sa controleze infectia. In putine cazuri, infectia poate continua in ciuda tratamentului antibiotic. Daca a fost utilizat un implant, de obicei este nevoie ca acesta sa fie scos pentru ca infectia sa fie tratata cu succes. In aceasta situatie, este bine sa se astepte cel putin 6 luni inainte de a insera un alt implant sau sa se realizeze un alt tip de reconstructie. 
Plaga (linia de incizie) trebuie examinata in mod regulat dupa operatie. Trebuie sa anuntati medicul in cazul aparitiei uneia din urmatoarele situatii:
• Durere, edem, accentuarea rosetii sau schimbarea culorii la nivelul sanului, in jurul zonei cicatricii sau ambele;
• Scurgeri (fluidele fiinde eliberate) de la nivelul inciziei;
• Febra, temperatura crescand peste 38C

Mancarimi, parestezii
Mancarimea este o senzatie care insoteste adesea vindecarea plagii, asa ca o poti simti la locul unde a fost facuta incizia. Senzatia poate fi foarte inconfortabila, dar e important sa nu scarpini pielea care se vindeca. Mancarimea va scadea in intensitate pe masura ce rana se vindeca. 
Dupa reconstructia mamara imediata (realizata in acelasi timp cu operatia pentru cancer mamar) ai putea avea o senzatie de furnicatura in josul bratului de pe partea cu noul san. Ai putea simti, de asemenea, o amorteala, parestezii, in partea de sus sau interioara a bratului . Aceasta este rezultatul lezarii chirurgicale a nervilor care inerveaza acaeasta zona, in momentul in care se practica limfadenectomia axilara. Senzatia se va estompa gradual in timp, dar poate dura si pana la un an dupa operatie.

Posible complicatii pe termen lung

Contractia capsulara
Cand orice corp strain este introdus in corpul tau, sistemul imunitar raspunde prin formarea unui tesut fibros in jurul acestui corp, acest lucru facand parte din procesul natural de vindecare. Daca aceasta contractie este severa, atunci pot aparea dureri, intarirea si schimbarea formei sanului reconstruit, senzatii care pot fi inacceptabile si pot strica simetria cu sanul natural. Exista cazuri in care implantul si capsula trebuie sa fie inlaturate chirurgical, si este necesara inlocuirea implantului, de obicei cu unul cu dimensiuni mai mari, in acelasi timp operator. 
Majoritatea contractiilor fibroase apar in primul an de la operatie, dar unele pot aparea si mai tirziu. Riscul formarii de contractii capsulare care necesita interventii chirurgicale ulterioare exista intr-un procent de 5-20%. Incidenta contractiei capsulare creste atunci cand reconstructia este asociata cu radioterapia.

Asimetria (aspectul inegal al celor doi sani)
Chirurgul va incerca sa creeze o forma de san care sa se potriveasca cu sanul natural. Dar nu intotdeauna este posibil sa se ajunga la o potrivire perfecta. Sunt posibile corectii pe sinul reconstruit (ex. inlocuind implantul cu un altul care sa aiba o dimensiune diferita, sau care sa fie pozitionat usor diferit) fie suportand o operatie de simetrizare la celalalt san (mastopexie sau reductie mamara sau chiar marire)

Alte complicatii
Hernia abdominala este o complicatie rara care poate aparea dupa reconstructia cu lambou “TRAM” pediculat sau transferat liber microchirurgical (in aceasta situatie incidenta este mult mai mica). Aceasta este legata de inlaturarea muschiului drept abdominal care poate slabi peretele abdomenului si pentru a diminua acest risc, chirurgul poate insera o plasa sintetica protectoare in zona de unde a fost prelevat muschiul, prevenind producerea herniei.
Utilizarea unui lambou de muschi dorsal mare, uneori ar putea sa-ti ingreuneze miscarea din umar, care de cele mai multe ori este bine compensata prin actiunea celorlalti muschi din regiune si ar putea sa faca dificile unele actiuni zilnice, precum intrarea si iesirea din cada, sau abilitatea de a face unele sporturi, precum inotul sau schiatul.